VARSTVENO DELOVNI CENTER KRŠKO - LESKOVEC
Prikaz za slabovidne

VDC ENOTA BREŽICE

ENOTA VDC BREŽICE
TRDINOVA ULICA 1
8250 BREŽICE

tel.: + 386 7 49 66 028
fax.:+ 386 7 49 66 034
gsm.:+386 41 753 225
e-pošta.: vdc.brezice@siol.net

Naša pot se je na nek način začela že davnega leta 1979, ko se je v Posavju pričela izvajati organizirana skrb za odrasle osebe z motnjami v telesnem in duševnem razvoju, v tako imenovanih Delavnicah pod posebnimi pogoji. V občini Krško in Sevnica sta delovali dve enoti. S spreminjanjem mnenj uradne politike in ljudi iz lokalnih skupnosti o potrebi, da se tudi tem osebam zagotovi aktivno preživljanje prostega časa in ohranjanje njihove sposobnosti ter ob rezultatih, ki so jih te osebe dosegle v zaposlitvenih programih, se je razvijala tudi dejavnost in prepoznavnost. Osebe iz občine Brežice so se v tem času vključevale v Enoto Leskovec pri Krškem.
Leta 1999 je bil na ravni občine Brežice ustanovljen iniciativni odbor, ki je v sodelovanju z društvom Sožitje Brežice in strokovnimi službami pričel z aktivnostmi za odprtje enote tudi v občini Brežice. Ko je leta 2000 začel delovati regijski zavod Varstveno delovni center Krško – Leskovec, je bila to prednostna naloga v zavodu. Ob pomoči predstavnikov občine Brežice in MDDZS smo leta 2002 odprli enoto v Brežicah. Vanjo se je takoj vključilo 12 uporabnikov. Prostori so bili primerni, pridobili smo tudi več zaposlitvenih programov, pričeli z lastnim programom. Ob sodelovanju predstavnikov občine smo v letu 2007 poiskali novega najemodajalca, dobili nove prostore in v teh prostorih smo še danes.
Povedati moramo, da smo uspeli vključiti vse tiste, ki si želijo oziroma nujno potrebujejo organizirano varstvo in pomoč, poleg tega pa omogočamo vsaj začasno vključitev ali samo družabništvo tistim, ki še ostajajo izključno v domači oskrbi. To izvajamo preko projekta Pomoč osebam in družinam s posebnimi potrebami, ki ga že več let podpirajo vse tri občine v Posavju.

V našo enoto je trenutno vključenih 22 odraslih oseb z motnjami v duševnem razvoju. Za uporabnike v naši enoti skrbijo trije zaposleni in sicer vodja enote, varuhinja in delovni inštruktor. Velikokrat se kaže potreba po večjem številu zaposlenih. To težavo skušamo zaenkrat rešiti z pomočjo oseb, ki opravljajo javna dela in pa z razpisi za pripravniška mesta.
V naši enoti izvajamo varstvo, vodenje ter zaposlitev pod posebnimi pogoji za odrasle osebe z zmerno in težjo motnjo v duševnem razvoju. V okviru zaposlitve pod posebnimi pogoji opravljamo različna kooperantska dela, ki si jih moramo zagotoviti sami in jih iščemo na trgu dela. Izdelujemo pa tudi izdelke iz lastnega programa. To so večinoma izdelki iz lesa (skrinjice, pručke, pladnji, mozaiki iz furnirja, izdelki po naročilu, …). Izdelujemo pa tudi voščilnice (novoletne, velikonočne, priložnostne), izdelke iz različnih materialov ter druge dekorativne izdelke. Izdelke naših uporabnikov skušamo čim bolje predstaviti širši javnosti in jih prodati, saj z  denarjem, ki ga pridobimo s prodajo izdelkov, pokrijemo redne mesečne nagrade uporabnikov.
Sodelujemo s podjetjem CarUK didaktika (www.didaktikacaruk.com), za katero redno izdelujemo didaktične pripomočke za vse skupine uporabnikov.
Redno sodelujemo z OŠ Brežice, kjer imamo računalniško, likovno in glasbeno delavnico.  Naši uporabniki redno sodelujejo na Kekčevi bralni poti v Knjižnici Brežice, kjer z veseljem prebirajo knjige in o teh napišejo obnove. Povezujemo se tudi z društvi,  okoliškimi šolami ter drugimi institucijami. Prav tako pa prihajajo k nam tudi prostovoljci, ki vodijo delavnice (delavnico z glino, glasbeno delavnico). Strokovni delavci in sodelavci  pa izvajamo še  likovno in ustvarjalno delavnico ter plesno delavnico. Za zdravje pa skrbimo tako, da hodimo peš na malico v Splošno bolnišnico Brežice, ob lepem vremenu pa si tudi privoščimo sprehod.

 
SONČEK - CIAO
DOGODKI IN OBVESTILA

OBVESTILO O PONOVNEM ODPRTJU VDC-JA

VDC Leskovec pri Krškem ter vse njegove enote z 9.2.2021 ponovno delujejo v polnem obsegu

NUJNO OBVESTILO!

ZARADI Å IRJENJA COVID-19 SE ZAÄŒASNO OMEJI IZVAJANJE STORITVE, VARSTVA IN ZAPOLSITVE POD POSEBNIMI POGOJI.
Copyright, 2024 © VDC Krško - Leskovec   |   O piškotkih   |   Varovanje osebnih podatkov
izdelava: ETREND
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave